academische zitting n.a.v. 11 juli in stadhuis

Tijdens een academische zitting in het stadhuis naar aanleiding van 11 juli gaf burgemeester Beke een schitterende toespraak; zoals bij alles dit jaar was het zijn laatste 11-juli toespraak. Hij wees er nog maar eens op dat naast Antwerpen, ook Gent een grote stad is in Vlaanderen en dat het Vlaams geld verhoudingsgewijs ook naar onze stad moet komen. De rode draad doorheen de speech was verdraagzaamheid. Er waren regelmatig duidelijke knipogen naar een groep mensen die de diversiteit niet zien zitten. Zoals ere-gouverneur Balthazar het al deed, verwees Beke naar August Vermeylen die ooit zei: “Je moet Vlaming zijn om Europeaan te worden.” Ik zat niet bij de genodigden, maar tussen het publiek. Vanop mijn plaats zag en hoorde ik regelmatig -vaak oudere- mensen knarstanden bij de toespraken (nadien gingen dezelfde mensen wel met een verzoek naar de burgemeester of één van zijn schepenen, alsof er geen vuiltje aan de lucht was). Zij wilden tijdens de toespraken duidelijk andere dingen horen… de leeuw kan klauwen, zolang hij tanden heeft.

Voor de gelegenheid was de schitterende pacificatiezaal met grote bloemstukken aangekleed; de gele en zwarte kleur overwoog.

Na de receptie in de troonzaal -nog zo’n schitterende zaal- maakten we ons klaar om naar het concert van Dirk Brossé en vrienden te gaan bij Sint-Jacobs.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s