buren ontmoeten in Volkshuis De Roos

Arlette, haar man en zonen runnen het Volkshuis De Roos op de hoek van de Wolterslaan en de E. Moysonlaan (naast het Scheldeoord). Soms breng ik hen een bezoekje in hun café. Meestal voor één drankje; maar bij mooi weer hebben ze een terras, waar ik iets langer blijf plakken. Vaak ontmoet ik er buren en familie. Regelmatig komen er ook gasten uit onze B&B over de vloer. De laatste keer dronk ik er een kriek Mystic van Haacht. Lekker! En in mooie glazen.

de-timmerfabriek-2-028.jpg  volkshuis-de-roos-3.jpg  volkshuis-de-roos-1.jpg  volkshuis-de-roos-2.jpg 

In het volkshuis vergadert o.a. de sp.a-wijkafdeling Gent Oost. Arlette is één van de bestuursleden van deze sp.a-afdeling. Er zijn ook regelmatig etentjes waarop buurtbewoners welkom zijn. Traditioneel wordt op 30 april in De Roos meiavond gevierd. 

Volkshuizen waren plaatsen van gastvrijheid, solidariteit, toegankelijkheid tot cultuur en permanente opvoeding, vooral voor arbeiders. Zij omvatten over het algemeen een café, een vergaderzaal en een spaarkas. Vandaag vind je er uiteraard niet alleen meer arbeiders; maar de socialistische arbeiderssfeer is er nog duidelijk aanwezig. Eind jaren ’60 is het bekende Brusselse Volkshuis, van de Gentse architect Victor Horta, gesloopt. Ondanks internationaal protest van architecten is het toch tegen de vlakte gegaan. Een idiote beslissing, en een verlies voor de Belgische architectuur. Nog niet eerder was een elegante stalen structuur zichtbaar. Staal dat tot dan toe enkel als structureel element werd gebruikt, werd toen door Horta een belangrijk decoratief element. Vandaag staat op de plek waar Horta ooit het ingenieuze ‘Maison du Peuple’ neerzette, de Tour Blaton. In Gent zal ik waakzaam zijn dat zulke misstappen niet gebeuren.

volkshuis-horta-2.jpg  volkshuis-horta-1.jpg  volkshuis-horta-3.jpg  volkshuis-horta-4.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s