dekenijfeesten (1)

Afgelopen zondag heb ik twee dekenijfeesten bezocht. ’s Morgens de feesten in de wijk Heirnis, waar ik als enige sp.a-politicus (velen zijn met vakantie) in de stoet meeliep. Nadien werd op de receptie in de tent op het terrein van het volk een nieuwe deken aangesteld.

’s Middags was ik even op bezoek op de dekenijfeesten in de Sint-Bernadettestraat.

In juni was ik al op de dekenijfeesten in Gentbrugge Noord en op de Dendermondsesteenweg.

De geschiedenis van de dekenijen gaat terug tot het einde van de 13de eeuw toen Gent ingedeeld werd in 7 ‘parochies’ die op hun beurt verdeeld werden in ‘wijken’ en verder in ‘gebuurten’ ingedeeld. Dit waren de voorlopers van de dekenijen. Vroeger leverde de deken officiële documenten af, zoals bewijs van goed gedrag, tellingen van het aantal bewoners, opmeten van de graanvoorraad bij de bewoners, en hij oefende tevens de functie uit van straatvrederechter binnen zijn ‘gebuurte’. Naast de deken werkte de dekenin die een sociale rol te vervullen had. Jaarlijks werden de rekeningen van de werkingskosten bijgehouden. Was het saldo positief, dan mocht men ‘vertieren’. Het vertieren omvatte gewoonlijk het organiseren van een feest dat twee tot vier dagen kon duren. Dit was dus eigenlijk een vroege miniversie van het grootse volksfeest dat we nu kennen als de dekenijfeesten. 
Deze oude instellingen werden met het Franse bewind in de jaren 1795-1796 afgeschaft. In 1804 richtte Napoleon ze terug op, maar de oude tradities gingen verloren. De gebuurtebonden of dekenijen zijn op het einde van de 19de eeuw terug opgericht, maar dan niet meer als officiële instelling. Wel werden ze -na het oprichten in 1902- een overkoepelend orgaan, Opperdekenij genoemd. Ze werden als volwaardige gesprekspartners door de stedelijke overheid erkend.

Momenteel zijn er zo’n 60 dekenijen actief in Gent waarvan een groot deel commerciële doelstellingen hebben, de overigen stellen zich socio-cultureel op. Aan het hoofd van een dekenij staat een deken en/of dekenin. Meestal is dit een handelaar of uitbater van een handelszaak binnen de dekenij. Alle dekenijen samen vallen onder het bestuur van de Opperdekenij. Dhr. Eli De Rijck is de huidige Opperdeken in Gent.

Vandaag zijn de dekenijen en feestcomités lid van het Koninklijk Verbond der Gebuurtedekenijen (= Opperdekenij); hun secretariaat is te vinden Lange Violettestraat 108, 9000 Gent. In het kader van een dekenijfeest organiseren de handelaars meestal een braderie.

Wanneer de winkelier lid is van een Dekenij dan regelt de Dekenij alle formaliteiten met de Stad Gent. Is de winkelier geen lid dan moet hij zelf een bijdrage betalen aan de Stad Gent. Hij moet daarvoor contact opnemen met de Dienst Feestelijkheden. De winkelier moet ook de Dekenij op de hoogte brengen van zijn deelname met vermelding dat hij zelf zijn bijdrage aan de Stad Gent betaalt.

Dekenijen met een website zijn o.a.: Ledeberg, Gentbrugge, Zwijnaarde, Waterwijk, Langemunt, Patershol, Steendam, Vrijdagsmarkt, Zwijnaardsesteenweg, Geraard Duivelsteen, Prinsenhof, …

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s