Gent wordt weer de levendige stad. Stad van kennis en cultuur.

Sinds gisteren was het al weer veel drukker in Gent. Dat zorgt voor meer verkeer op de weg, met alle overlast vandien; maar het maakt onze stad wel levendiger. Al de leerlingen zijn terug in het straatbeeld; binnenkort komen de studenten daarbij. Eindelijk. Zij maken onze stad jonger en bruisender. Leve Gent, de onderwijsstad!

Op het vlak van cultuur staat er voor september veel op de agenda: Open Monumentendag, Ode de Gand, Festival van Vlaanderen, Flikkendag, … en dit weekend Oeverture. Gisteren ging ik samen met heel wat andere kandidaten naar de opening in het MIAT. Onze lijsttrekker Daniël Termont mocht het startschot geven van deze designtentoonstelling.

logo-oeverture.jpg Op 27 locaties in het centrum van Gent stellen meer dan 100 ontwerpers uit de wereld van de mode, textiel, juwelen, design en toegepaste kunsten hun werk tentoon. Het designparcous kronkelt zicht langs de oevers van de Leie zodat de locaties ook per boot kunnen worden bereikt. Tussen parking Zuid en de Huidevetterskaai worden zes bootstops voorzien. Op wandelafstand van elkaar bevinden zich de ‘kunstbiotopen’: galeries, winkels, musea en occasionele tentoonstellingsruimtes. De deelnemers hebben een eigen of gedeelde locatie, die vaak belangeloos wordt opengesteld. Alleen al de samenwerking tussen winkels, galeries, kunstenaars en designers is uniek te noemen. 
Oeverture wil de sterke band aantonen tussen toegepaste kunst en design en een actueel overzicht bieden van verschillende disciplines: textiel, mode, juwelen, design en toegepaste kunst. De getoonde stukken zijn vaak uniek en niet in de handel verkrijgbaar.
Het evenement wordt georganiseerd door intendant Pierre Misseghers van Cargo Licht & Zinnig, in samenwerking met het trend- en communicatiebureau de VormNatie • M21. Ook de Dienst Economie van de stad draagt zijn steentje bij.

Ik steun het idee om van Gent meer en meer een designstad te maken; ook hier weer niet alleen in de binnenstad maar op het volledige grondgebied. Dit ligt nauw samen bij mijn wens om meer architectuur in Gent te hebben. Op onderwijsvlak zijn we al een belangrijke archtitectuurstad (Sint-Lucas, Hogeschool Gent), maar dat moet in het straatbeeld duidelijker aanwezig worden. In Gent studeren veel goede en vernieuwende architecten af, die bovendien hier vaak blijven wonen. Met meer architectuur in Gent bedoel ik niet alleen (openbare) gebouwen; ook pleinen, fonteinen, meubilair, verlichting, … details.  

(naar oeverture.be)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s