Dekhengst Frits in Ledeberg

Vrijdagavond zijn we naar leutig, Gents volkstoneel geweest in de feestzaal van het Ledebergse dienstencentrum. Veel amateuracteurs hebben er alweer sterke, bijzonder grappige rollen neergezet; er deden allerlei soorten typetjes mee. De zaal zat -zoals altijd- goed vol. Het stuk gaat over een familie en hun personeel die leven van Frits; de dekhengst. Dat dit in het Gents wordt gespeeld, is ‘vree wijs’. Uitdrukkingen zoals “er es veel volk vandoage in Sint-Pietersstoasse” (wat wil zeggen “wat heb jij een mooigevormde boezem”) maken het extra sappig.

Voor het toneel begint, kan je in de drankzaal je bestelling opgeven om tijdens de pauze te benutten. Wanneer je het eerste deel hebt gezien en de pauze begint, staat je drankje op je te wachten; dat is een goed systeem. Traditioneel wordt er de Gentse paardenlookworst verkocht. Deze keer paste dit volledig bij het thema.

Van de acteurs ken ik vooral Patrick Van Damme. Hij verscheen op het podium als een soort Bianca Castafiore-type. Hij speelde -of liever zij speelde- een bazige echtgenote. Naar een voorstelling van Theater Maskee gaan is één van mijn weerkerende activiteiten in Ledeberg.

Advertenties

5 Reacties op “Dekhengst Frits in Ledeberg

  1. goh wat een sappig taaltje 🙂
    zou je zo nog es niet wat voorbeelden van uitdrukkingen op je blog zetten? wekelijkse rubriek misschien…

  2. is een goed idee hilde, zo gaat mijn gents er ook op vooruit!

  3. wij verstaan mekaar hee Muze! nu Jurgen nog motiveren, want dat past niet echt in de lessen nederlands he 🙂

  4. dus als er iemand..”er es veel volk vandoage in Sint-Pietersstoasse”tegen mij zegt is ’t bingo:-)

  5. Jurgen, allé merci om zu een beetse reklame te moaken voor Theater Maskee en ons Gents volks- en amateurtoniel. ’t Es een genre da deur sommige cultuurpeisen nog vrie onderschat wordt, waor. Moar ’t es een genre da wel op een democroatische maniere an cultuurspreidinge doet. Enne …’t es nie omda’t in ’t Gents es, da de kwaliteit minder zoe zijn hen… Tot ’t noaste kier…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s