het AZ Jan Palfijn pakt uit met een primeur… een robot

Vanmiddag hebben we op een persvoorstelling in het AZ Jan Palfijn uitgepakt met een primeur in de Gentse medische wereld. Het AZ Jan Palfijn zal als eerste ziekenhuis in Gent de robot chirurgie toepassen. Op dit moment zijn er in Vlaanderen nog maar een aantal ziekenhuizen, zoals het AZ in Brugge, die deze bijzonder vooruitstrevende techniek toepassen. In de provincie Oost-Vlaanderen heeft enkel Aalst nog maar de Da Vinci robot in zijn operatiezalen actief. Voor alle duidelijkheid het nieuwe toestel zorgt voor een robot geassisteerde chirurgie; de robotvingers opereren, maar worden uiteraard gestuurd door de handelingen van de chirurg. De robot kan zelfstandig bewegen, maar enkel onder directe controle van een chirurg. Waarom dan de handen van de chirurg vervangen? De bewegingen van de robot zijn veel verfijnder.

Als één van de bestuurders van het ziekenhuis hebben wij gekozen voor o.a. de permanente uitbouw van het medisch profiel en in de continue actualisatie van ons medisch aanbod. Deze aankoop past volledig in dit kader.

 

Deze robot biedt heel wat voordelen:

– een verfijning van de kijkoperaties;

– 3D-beelden in high definition die het werk van de chirurgen makkelijker en duidelijker maken;

– educatieve voorstellingen en voordrachten kunnen worden gegeven;

– operaties van op afstand (bv. vanuit Amerika) kunnen in Gent worden uitgevoerd (wat een vooruitgang!);

– …

 

De robot zal voornamelijk gebruikt worden in de gynaecologie, de urologie en de oncologische heelkunde; om bv. baarmoeder en prostaat weg te halen. Ook in de strijd tegen kanker kan met deze robot veel fijner werk worden uitgevoerd.

De operatietijd zal misschien niet meteen korter worden, want er kruipt veel tijd in het installeren van het toestel in het lichaam van de patiënt. De herstelperiode en het lidteken daarentegen wordt veel kleiner want de operaties worden uitgevoerd in een gesloten buik. Er zal ook minder bloedverslies optreden. Specifiek bij prostaatoperaties is er minder last van incontinentie en impotentie. En uiteraard is het economisch ook veel beter, bv. voor de ziekenfondsen.

Vanzelfsprekend hangt aan de Da Vinci robot een mooi prijskaartje, namelijk 1,75 miljoen euro. Deze kost wordt gedragen door het medisch korps. Een unieke situatie in ons ziekenhuis is dat alle dokters bijdragen. Ook specialisten die het toestel niet direct zullen gebruiken, omdat iedereen er van overtuigd is dat deze Da Vinci voor heel het ziekenhuis beter is. Ons beleid heeft er ook voor gekozen om de techniek open te zetten voor andere ziekenhuizen in de regio Gent.

Hopelijk moet dit toestel je niet direct helpen, maar indien het zo is, ben je in het AZ Jan Palfijn in goede (robot-)handen en dat vanaf het najaar 2007.

Advertenties

3 Reacties op “het AZ Jan Palfijn pakt uit met een primeur… een robot

  1. Kan deze Da Vinci ook gebruikt worden voor het verwijderen van kwaadaardige gezwellen in de dikke darm ?

  2. Voor darmoperaties wordt deze robot niet routine-matig gebruikt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s