Jos Brink heeft de weddenschap verloren

Dit weekend is de Nederlandse sterpresentator Jos Brink (65) overleden aan darmkanker. Hij kreeg pas vorige maand te horen dat hij ongeneeslijk ziek was. Na drie zware operaties hielden de dokters de Nederlandse cabaretier kunstmatig in slaap. Hij is niet meer uit die slaap gekomen. Mocht hij nog meer energie gehad hebben, zou hij ongetwijfeld de weddenschap aangegaan zijn om weer beter te worden.

Ik zeg “weddenschap” omwille van het bijzonder populaire tv-programma “Wedden Dat” dat hem samen met co-presentatrice Sandra Reemer heel bekend maakte in Vlaanderen. Toen Wedden Dat speelde, liep er op de Gentse straten minder volk want iedereen zat voor de “buis”. Ook ik keek als kleine jongen graag naar al die ongeloofwaardige stunts van de deelnemers die een bekend iemand als peter of meter hadden. Verloor men de weddenschap dan moest die bekende ster iets ongewoon doen. Het programma was zo populair in Vlaanderen -toen keek iedereen ook nog naar de Nederlandse televisie- dat zelfs de Nederlandse omroepers speciaal de Belgische kijkers welkom heetten. In de loop van de jaren deden er ook meer en meer Vlaamse kandidaten mee aan Wedden Dat. Jos (in het Vlaams “zos”) was heel geliefd in Vlaanderen. Elke weddenschap begon met een vingerbeweging en de zin “de weddenschap gaat nu in”. Later nam VTM het programma over. Ook in Duitsland was Wedden Dat een tv-hit.

Eén van de meest memorable televisiemomenten in Nederland was toen Jos Brink de toenmalige koningin Juliana toesprak voor haar 70ste verjaardag. De koningin die zelf niet zo hoog opliep met het protocol had een leuk tv-moment met Jos die zich helemaal niet inhield om de nodige steken te geven gecombineerd met de nodige emotionaliteit. Deze karaktertrek was steeds aanwezig in zijn tv-werk en de tv-kijkers hadden dat bijzonder graag.

Jos Brink vond theater veel belangrijker dan tv; theater was zijn beroep en leven, tv was meer een leuke bezigheid. Hij werkte in musicals en theater ook veel samen met zijn echtgenoot Frank Sanders; die zelf ook heel ernstig ziek is geweest, maar weer beter werd.

Jos, bedankt voor de leuke tv-momenten. Hier kan u online het condoléanceregister tekenen.

Advertenties

2 Reacties op “Jos Brink heeft de weddenschap verloren

  1. Ook nog als kleine uk naar gekeken. Spijtig dat hij zo aan zijn eind moest komen.
    Wel plezant om die foute dansjes uit de jaren 80 terug te zien (zie eerste filmpje) 🙂

  2. Dat waren nog eens tv shows.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s