14 oktober dag van de arhitectuur in Gent

Gent heeft de ambitie om een leefbare en duurzame samenleving te ontwikkelen, ook op het gebied van de architectuur. Een goed gebouw is het resultaat van een proces waaraan verschillende partijen deelnemen en niet van een aantal onwrikbare regels.
Bij de stad luidt het als volgt: “In het verlengde van het algemeen stedenbouwkundig beleid en de werking van de Dienst Monumentenzorg heeft nu ook de Dienst Architectuur een vernieuwde aandacht voor eigentijdse architectuur en voor de instrumenten die nodig zijn om een architecturaal kwaliteitsvol beleid te voeren.”

Dag van de Architectuur
Dat is te merken aan de gebouwen die op zondag 14 oktober 2007 tijdens de Dag van de Architectuur te bezichtigen zijn. Na een succesvolle 1ste en 2de editie organiseert het Vlaams Architectuur Instituut (VAI) voor de derde keer de Dag van de Architectuur. Honderd gebouwen in Vlaanderen en Brussel zetten hun deuren open voor het publiek. Via gidsbeurten en stadswandelingen komt elke bezoeker de geschiedenis en achtergrond van spraakmakende gebouwen of ontwikkelingen in een regio te weten. De selectie van projecten bevat in hoofdzaak gebouwen van maximum 10 jaar oud die getuigen van een goed opdrachtgeverschap en een voorbeeld zijn voor een degelijke en originele architecturale of stedenbouwkundige aanpak.

15 markante gebouwen
In Gent zetten 15 markante gebouwen de deuren open: het gaat ondermeer om het nieuwe gerechtsgebouw, de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, het Muziekcentrum de Bijloke, het verbouwde Nieuwpoorttheater, de kantoorboten Frajac, Het binnenschip, de campus Rabot van de KaHo Sint-Lieven, Vlerick Management School, & Compagnie, Hollainhof, …

Fietsen en wandelen
Daarnaast organiseren de Dienst Architectuur en de Dienst Stedenbouw een stadswandeling en stadsfietstocht.
De wandeling vertrekt aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde aan de Tweekerkenstraat. De wandelroute concentreert zich op de Sint-Pietersnieuwstraat als ‘universitaire as’. Ze toont het rijke patrimonium van de universiteit, met onder andere de bibliotheek van Henry van de Velde en enkele spectaculaire nieuwbouwprojecten.
De fietsroute vertrekt aan de nieuwe Brandweerkazerne en toont hoe de stad aan een leefbare omgeving en ‘open samenleving’ werkt. Het nieuwe gerechtsgebouw en het jeugdcentrum JOC zijn de blikvangers: nieuwe institutionele architectuur in een stad met een missie.

In de rand
In de rand van de Dag van de Architectuur vinden nog een aantal activiteiten plaats.
Zo is er het initiatief Blauwe Plekken van de vzw Stof  dat de danssolo ‘Transcribere’ (over-schrijven) brengt. Deze danssolo vindt simultaan plaats in Oostende, Gent, Antwerpen, Turnhout en Genk. Gedurende drie uur legt een danser op een ‘vergeten plek’ een parcours af met een sequentie van vijftien minuten. Hij verkent hierin de randen van de plek in transformatie. De danssolo vindt plaats van 14 u tot 17 u voor het nieuwe gerechtsgebouw.

In het Dr. Guislainmuseum loopt de tentoonstelling ‘Schets of schim: over intuïtie en architectuur’. Hier worden architectonische en stedenbouwkundige constructies, die verschijnen in tekeningen en maquettes van outsiderkunstenaars, gepresenteerd naast schetsen van internationale architecten.
Het Design museum Gent brengt een retrospectieve van het werk van Ettore Sottsass. Het accent ligt op het design van de meester. Het aspect architectuur komt aan bod in een kortfilm.
In samenwerking met de vzw Rocsa werd in de Rabotwijk een exclusief programma voor de buurtbewoners uitgewerkt. De geschiedenis van de vroegere textielsite wordt in het Turks en Nederlands uit de doeken gedaan.

Lezing
De Dag van de Architectuur wordt op zondagavond passend afgesloten met een lezing van de architect Stéphane Beel. Uit zijn samenwerking met Lieven Achtergael en Xaveer De Geyter ontstond recent het nieuwe Gents justitiepaleis en de uitbreiding van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Momenteel werkt hij voor de Universiteit Gent aan het ‘monovolume’.

Zelf ben ik heel geïnteresseerd in architectuur, vandaar ook dit onderdeel op mijn blog. Zoals ik al in de campagne 2006 duidelijk maakte, zou ik graag hebben dat de nieuw te bouwen gebouwen van de stad en het OCMW wat meer architecturale durf hebben. De aanwezigheid van één van de belangrijkste architectuurscholen in België, moet in onze stad duidelijk zijn. Gedurfde architectuur hoeft daarom niet duurder te zijn; het maakt Gent in ieder geval nog eigenzinniger.

bron: gent.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s