herdenking van de kristallnacht aan het Lustig Monument

Vanmorgen ben ik samen met heel wat andere sp.a-mandatarissen naar de herdenking van de kristallnacht geweest bij het Michaël Lustig Monument op de Lindelei.

Ik was voor de 2de keer aanwezig op deze ingetogen herdenking van de joodse gemeenschap, het Vredeshuis en de Stad Gent. Er werden deze morgen sterke toespraken gehouden door burgemeester Daniël Termont en Marc Verschooris, lector aan de Hogeschool Gent namens de Gentse joodse Gemeenschap. In Gent wonen er uiteraard ook joden; tot de bekendsten behoort de familie Bloch van de bekende bakkerij in de Veldstraat.  Helaas (en uiteraard) zijn er tijdens Wereldoorlog II ook Gentse joden naar de concentratiekampen vervoerd. Het mooie Michaël Lustig Monument herdenkt dit sinds 1999 aan de Lindelei. Op het monument staan de namen van de joden uit Gent die door de nazi’s naar de concentratiekampen gedeporteerd zijn. Eveneens de Gentenaars die joden geholpen hebben door hen bv. onderdak te geven, worden door dit monument geëerd.

Rabbijn Michaël Lustig woonde met zijn gezin aan de Coupure. Een Gentse familie bood hem tijdens WOII aan bij hen onder te duiken. Hij weigerde dit en werd bijgevolg samen met zijn vrouw en twee kinderen naar het concentratiekamp in Auschwitz gebracht, waar ze vermoord werden.

Burgemeester Termont verwees naar de verontschuldiging bij de joodse gemeenschap van zijn Antwerpse collega Janssens. Het Antwerpse stadsbestuur en vooral de politieagenten (op uitzonderingen na) zouden tijdens WOII in opdracht van de nazi’s meegeholpen hebben aan de razzia’s en de deportatie van de joden in hun stad. Volgens de Gentse burgemeester waren er in onze stad veel agenten en ambtenaren die de joden probeerden te redden door opdrachten te negeren en anders uit te voeren.

De sfeer en de toespraken van deze morgen zetten tot nadenken aan; zeker aan de vooravond van een gemeenschappelijk debat van de OCMW- en gemeenteraadsleden over het al dan niet toestaan van “hoofddoeken en uiterlijke religieuze en politieke symbolen” voor stads- en OCMW-personeel, waar ik morgen zal aan deelnemen. Op het einde van de plechtigheid legden we -volgens joodse traditie- een steentje op het monument.

Advertenties

Een Reactie op “herdenking van de kristallnacht aan het Lustig Monument

  1. Goed dat er inderdaad sinds ’99 een monument daarvoor bestaat in een mooi weggestoken rustig hoekje van het stadscentrum. Ik hoop dat vooral de jeugd hierover op de hoogte zal blijven want overdracht van deze kennis naar hen toe is de enige zekerheid om dergelijke toestanden in de toekomst te vermijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s