de Stad Gent zal een aanvraag tot erkenning ramp indienen

Op donderdag 15 mei ’08 trok een fel onweer van zuid naar noord over Gent. Daarbij liepen tal van straten en huizen onder water. Sommige buurten werden niet voor de eerste keer geconfronteerd met dergelijke ellende. Vooral de deelgemeenten Ledeberg, Gentbrugge en Oostakker werden zwaar getroffen. De stad Gent heeft aangekondigd dat ze de hevige regenval van 15 mei als ramp wil laten erkennen. Burgemeester Daniël Termont zal daarvoor bij de provinciegouverneur een aanvraag indienen. De eigenlijke beslissing over de erkenning als ramp wordt uiteindelijk genomen door minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael.

Als de wateroverlast als ramp wordt erkend, dan belooft de stad om de inwoners te helpen bij het invullen van de aanvraagformulieren voor een tegemoetkoming. Intussen roept Gent de slachtoffers van de wolkbreuk op om met een zo volledig mogelijk dossier (eigen foto’s, krantenknipsels, raming van de schade, …) contact op te nemen met de verzekeraar bij wie ze een brandverzekering afgesloten hebben. De verzekering dekt automatisch schade door wateroverlast.

Ondertussen inventariseerde de stad samen met de watermaatschappij TMVW de schade. Een overzicht van de wateroverlast en de maatregelen die de stad neemt of zal nemen: 1) Krijtestraat, Goedlevenstraat (Oostakker); oorzaak: de capaciteit van de ingebuisde Krijteloop is ontoereikend; maatregelen: een nieuwe regenwateras in de Slotendries, Groenstraat, Goedlevenstraat en Krijtestraat. In een eerste fase wordt volgend jaar de riolering aangepakt in de Krijtestraat tussen Aan De Ratte en de Waterstraat. 2) Wolfputstraat, Gentstraat en omgeving (Oostakker); oorzaak: riolen kunnen water van abnormale regenval niet slikken; maatregelen: plaatsing van een collector met nieuwe en grotere rioleringen, o.m. in Wolfputstraat. Daarnaast nieuwe verbindingsleiding tussen Kleemstraat en Drie Zwaantjesstraat met directe lozing in Sifferdok. De bouwvergunning hiervoor is aangevraagd. Ook ontwerpplannen voor Drieselstraat en Gentstraat. 3) Beelbroekstraat en omgeving (Oostakker); maatregelen: hier komt een nieuwe afvalwaterleiding en een herwaardering van de grachten. Op de Antwerpsesteenweg komt een bufferbekken om de toevloed van regenwater op te vangen. 4)Rietgracht en Halvemaanstraat (Sint-Amandsberg); oorzaak: water keert deels terug in inbuizing in Veenakkerstraat; maatregelen: nieuwe regenwaterafvoeras in Goedlevenstraat en omgeving zal debieten verminderen. Ingenieurs bekijken hoe ze de afwatering in Halvemaanstraat en Spitaalpoortstraat kunnen verbeteren. 5) Weldadigheidsstraat (Ledeberg); oorzaak: hier kwam de wolkbreuk enkele weken te vroeg. Er zijn immers collectorwerken aan de gang in de straat. Tijdens de werken staan er mobiele pompen geïnstalleerd met een hogere capaciteit dan het oude pompstation maar die bleken ontoereikend. Ook de nieuwe overstortleiding was nog niet operationeel; maatregelen: in de week van 26 mei wordt de verbinding tussen het pompstation en die leiding gerealiseerd, wat het risico op wateroverlast aanzienlijk moet verkleinen.

bron: naar het Nieuwsblad, redactie.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s