Wat nu met het bestuur van ons land?

Gisteren diende Leterme al het ontslag in van zijn regering bij de koning, maar hij mag voorlopig blijven verder doen met de lopende zaken. Wat een soep. Men blijft het maar trekken. Anderen zeggen: “nu hebben we rust nodig”.

Rust?! Verdorie helemaal niet, er zijn dringende zaken zoals ‘de koopkracht’ die moet aangepakt worden!

Staatshervorming is nodig. Het is ook ‘in’ want bij een groot deel van de bevolking leeft het, m.a.w. als politicus/als partij moet je daarop een antwoord bieden; ook sp.a  Alleen vind ik het heel jammer dat essentiële dossiers zoals de stijgende prijzen van de energie en de producten niet goed genoeg worden aangepakt. Komt dit ook weer op lange baan? Krijgt staatshervorming hierop echt voorrang? Blijkbaar toch volgens deze regering. Het is nog maar eens bewezen dat hiervoor socialisten nodig zijn in een bestuur.

Daarnaast moeten de Waalse politici constructiever meezoeken naar een oplossing voor Brussel-Halle-Vilvoorde; dat is nu éénmaal nodig, ook al omdat het grondwettelijk hof het zo beslist heeft. Zoek hiervoor een oplossing, en het zal allemaal veel vlotter verlopen.

En zoals Caroline, onze partijvoorzitter, zegt: “Haal nu het witte konijn naar boven of zorg voor verkiezingen. De politieke situatie is volledig geblokkeerd. Ik neem het de Franstalige partijen kwalijk dat ze zich onverantwoord opgesteld hebben. Een staatshervorming is immers nodig om een sociale politiek te kunnen voeren. Maar ook de premier gaat niet vrijuit. Zijn aanpak heeft niet gewerkt. Het is nu tijd om de crisis te ontzenuwen. Als dat niet werkt, zijn nieuwe verkiezingen de beste optie.

Advertenties

6 Reacties op “Wat nu met het bestuur van ons land?

 1. Caroline heeft helemaal gelijk! Ik hoop dat de Sp.a snel uit het dal kan klauteren. Stel je voor dat Vlaanderen onafhankelijk is! Dan hebben we hier een rechtse regering met De Wever, De Winter, De Decker en de tsjeven. Ik mag er niet aan denken. We kunnen natuurlijk ook altijd een ticket kopen en De Wever naar Beieren sturen. Enkel uiteraard.
  Links moet dringend weer aan de bak komen!

 2. Ik begrijp de reactie van Caroline Gennez niet : “De politieke situatie is volledig geblokkeerd. Ik neem het de Franstalige partijen kwalijk dat ze zich onverantwoord opgesteld hebben. Een staatshervorming is immers nodig om een sociale politiek te kunnen voeren. Maar ook de premier gaat niet vrijuit. Zijn aanpak heeft niet gewerkt. Het is nu tijd om de crisis te ontzenuwen. Als dat niet werkt, zijn nieuwe verkiezingen de beste optie. ” … Ik zie niet in (misschien begrijp ik het allemaal niet zo goed …) wat de staatshervorming met sociale politiek te maken heeft ! En verkiezingen gaan hier niet veel aan veranderen. Wordt het niet stilaan tijd om opnieuw wat socialistische waarden naar voor te schuiven in plaats van ruzie te maken over BHV ?

 3. Jeroen Vanden Berghe

  Het is net voor de aanpak van een sociaal dossier als de stijgende energieprijzen dat een staatshervorming nodig is. Dus nu het momentum (helaas is dat momentum nu al meer dan een jaar bezig) gebruiken om die noodzakelijke stappen in de hervorming van onze instellingen te zetten…

 4. @ Dirk: volledig eens: er moeten meer socialistische waarden naar voor worden geschoven – wij hebben een lijstje met maatregelen voor het herstel van de koopkracht. Als er geen verkiezingen zijn, kunnen de Vlaamse socialisten niet het mandaat van de kiezer krijgen; dat hebben we niet gehad op 10 juni 2007. Nu zijn er alleen discussies over de staatshervorming en veel te weinig over sociale maatregelen.
  @ Jeroen: Ik ben niet tegen een staatshervorming; maar nu eerst sociale maatregelen treffen (want dat voelen mensen in hun protemonnee) en dan staatshervorming. Het accent ligt al een jaar verkeerd; er zijn maatregelen genomen, maar veel te weinig!

 5. Voor het overgrote deel ben ik akkoord ben bovenstaande stellingen en ideeën, maar wat me wel dwarszit is de oproep tot nieuwe verkiezingen. Heeft onze voorzitter dan geen weet van het feit dat volgende verkiezingen (federaal) niet grondwettelijk zijn? Het Grondwettelijk Hof heeft namelijk een deel van de verkiezingen/kieswetgeving ongrondwettelijk verklaard en zolang BHV niet is gesplitst hebben we toch een probleem? ’t Was maar een kleine bedenking die ik me maakte.. Op die manier kunnen wij als socialisten toch geen nieuw mandaat van de kiezers krijgen?

 6. Ik hoop dat er nieuwe verkiezingen komen.
  Ik hoop dat onze SP.A-top zeker niet meegaat in een interimregering of mee zou gaan in een nieuwe coalitie.
  We hebben bij de nationale verkiezingen een duidelijk signaal gekregen.Wij moeten als SP.A de kiezer au serieux nemen. Elke politicus “vertegenwoordigd” een deel van de bevolking. Vertegenwoordigen is de mening van de gewone man in de straat vertolken en niet uit eigenbelang een aantal dingen er door drukken.
  De andere partijen hebben een staatshervorming beloofd. Zij zouden op 5 minuten een communitair akkoord hebben. BHV was peanuts om op te lossen. Niets is gelukt. De kiezer is met de neus genomen….
  Ik ben ervan overtuigd dat onze voorzitter weet wat ze wil. Zij neemt de kiezer au serieux… Kunnen nog veel mensen iets van leren…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s