bewoners van de rvt’s van het Gentse OCMW chatten en e-mailen

In ons woon- en zorgcentrum (wzc) Het Heiveld (Sint-Amandsberg) werd in maart 2008 al een eerste digitale brug geïnstalleerd. Ondertussen zijn er heel wat bewoners niet meer van de computer weg te slaan. De ‘digitale brug’ is een project waarbij jongeren en senioren gratis leren surfen, chatten en e-mailen.

Gisteren opende OCMW-voorzitter Geert Versnick samen met mij en aantal andere collega’s van de raad een nieuwe digitale brug in ons wzc De Vijvers (Ledeberg). Het project is gesponsord door de serviceclub Soroptimist en Belgacom.

Zowel de bewoners, familieleden, bezoekers, jongeren van De Pagadder (vakantiewerking van het OCMW) en ook buurtbewoners kunnen er terecht om te chatten of te surfen. Voorzitter Versnick zei in zijn speech: “Met deze internetruimte slaan we figuurlijk een digitale brug tussen wie in de samenleving wel en wie geen toegang heeft tot het digitale medium. Een computer kost geld en je moet er ook mee leren werken. Senioren hebben soms wel het geld maar niet de kennis en jongeren hebben soms wel de kennis maar niet het geld. Met de digitale brug slaan we dus 2 vliegen in één klap. De computers staan ter beschikking en de jongeren kunnen de ouderen leren internetten. Op deze manier slaan we ook figuurlijk een brug tussen jong en oud.”

De eerste digitale brug in Sint-Amandsberg is een succes. “Tijdens de openingsuren zijn de computers zo goed als compleet volzet. De meeste gebruikers hadden voorheen nauwelijks voorkennis van pc”, vertelt Joris Beaumon, stafmedewerker sociale zaken bij het OCMW Gent. Maar na een half jaar zijn de senioren al geroutineerde internetgebruikers en hebben ze de voordelen van de digitale wereld ontdekt. Er wordt volop ‘gegoogled’ naar zaken uit het verleden of naar informatie voor het beoefenen van hun hobby (partituren opzoeken, informatie over schilderen, enz …). Maar het internet is voor de senioren ook een handig medium geworden om op een gemakkelijke manier contact te houden met familieleden; en dat vind ik belangrijk.

In het wzc Zonnebloem (Zwijnaarde) was er al een internetcafé en in het wzc De Liberteyt (Wondelgem) beschikt iedere kamer over een draadloze internetaansluiting (!)

Vanaf vandaag krijgen de bewoners van wzc De Vijvers de kans om met een pc te leren werken zodat ze kunnen chatten met hun familie. Om de bewoners van De Vijvers te introduceren in de digitale wereld werd er tijdens de officiële opening een chatsessie georganiseerd met de geroutineerde chatters van Het Heiveld.

Net zoals in WZC Het Heiveld plant De Pagadder in De Vijvers volop activiteiten om de kinderen de komende maanden met de computer te leren werken. De kinderen en jongeren mogen er hun huiswerk komen maken of leren er werken met de computer.

Omdat De Vijvers zo veel mogelijk probeert de buurt te betrekken in het woon- en zorgcentrum, mogen ook de buurtbewoners de computers gratis gebruiken. De Digitale Brug staat dagelijks open voor iedereen van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur.

Het project de digitale brug is er kunnen komen op initiatief van Soroptimist International. Soroptimist International is een wereldwijde niet-gouvernementele organisatie van hoogopgeleide vrouwen, die door acties en projecten op lokaal, nationaal en internationaal gebied de rechtspositie van vrouwen in alle leeftijdscategorieën wil verbeteren. Soroptimist organiseerde vorig jaar een benefiet om de Digitale Brug te kunnen uitwerken; zij schonken gisteren aan het OCMW Gent een cheque van 10.000 euro.  Er werd ook gezocht naar sponsors voor dit project. “De Helpende Hand” van Belgacom was bereid om voor de eerste digitale brug 8 tweedehands computers te schenken. ‘Helpende Hand’ is een project van Belgacom waarmee de solidariteit en het sociale engagement worden aangemoedigd en gestimuleerd. Via deze weg worden bijvoorbeeld sociale projecten ter bevordering van de communicatie gesponsord. Digipolis, de IT-partner van de steden en OCMW’s van Antwerpen en Gent, zorgde voor de internetaansluiting en de software-installatie. Voor de digitale brug in Ledeberg werden aan het OCMW 24 bureautafels en 5 tweedehands computers geschonken.

In naam van de bewoners en het personeel, zeg ik hierop: bedankt!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s